συντηρηση


Συντήρηση σαλιγκαριών

1. Μέχρι και 6 μήνες :
    Βράσιμο για 2-3 λεπτά και σε σακουλάκια για ένα μαγείρεμα το καθένα στην                    κατάψυξη.

2. Μέχρι και 2 μήνες:
    Σε σακουλάκια για ένα μαγείρεμα το καθένα στην ψύξη (4-6 οC).

3. Μέχρι 2-3 εβδομάδες:
    Κρεμάτε το δίχτυ από δύο σημεία σε σκιερό και δροσερό μέρος (πχ μπαλκόνι).

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ριζότο με σαλιγκάρια και σέσκουλα

ΥΛΙΚΑ:

500 γρ. σαλιγκάρια
200 γρ ρύζι καρολίνα
150 γρ. σέσκουλα κομμένα & ζεματισμένα σε νερό.
80 γρ μανιτάρια πλευρώτους
80 γρ κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
550 ml ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
100 γρ ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
80 ml ελαιόλαδο
50 ml ξύδι (για το ξέβρασμα των σαλιγκαριών)
αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε και ξεβράζουμε τα σαλιγκάρια για 7 λεπτά σε νερό  με ξύδι και λίγο αλάτι. Κατόπιν σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι βγάζουμε το κρέας από το καβούκι. Παράλληλα σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα κρεμμύδια. Τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο και το ρύζι. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για ακόμη 3 λεπτά και σβήνουμε με μια κουταλιά ζωμό. Αφήνουμε να τραβήξει και συνεχίζουμε προσθέτοντας τον ζωμό σιγά-σιγά. Ρίχνουμε τα σέσκουλα και φτιάχνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε και τα σαλιγκάρια και τα ψήνουμε μέχρι να γίνει το ρύζι. Ο χρόνος ψησίματος θα πρέπει να είναι 15-18 λεπτά της ώρας όπως σε κάθε ριζότο. Τελειώνουμε πασπαλίζοντας με την γραω

Σαλιγκάρια στιφάδο

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό σαλιγκάρια ζωντανά
Θυμάρι ή φρυγανιά ή φιδέ ή 1 κούπα αλεύρι για το καθάρισμα των σαλιγκαριών
1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κιλό ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
Μισό κιλό φρέσκες ντομάτες
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
3 κόκκους μπαχάρι
Μισό φλυτζάνι του τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί ή λευκό κρασί
Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ρίχνουμε μερικά κλωνάρια θυμάρι στα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε να μείνουν για 1-2 μέρες (αν δεν έχουμε θυμάρι, ρίχνουμε 2 φρυγανιές ή λίγο φιδέ ή πασπαλίζουμε με αλεύρι). Στη συνέχεια τα πλένουμε πολύ καλά πολλές φορές και τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Βράζουμε σε μία κατσαρόλα νερό με 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε με μία κίνηση όλα τα σαλιγκάρια. Τα βράζουμε για 15 λεπτά ξαφρίζοντας συνεχώς. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα στραγγίζουμε και αφήνουμε το ζουμί τους να κατακαθήσει. Παίρνουμε μια κούπα καθαρό νερό από την επιφάνεια και το υπόλοιπο το πετάμε. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια, την ντομάτα,  τον πελτέ, τη δάφνη, το μπαχάρι και το ζουμί που κρατήσαμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε, έως ότου μαλακώσουν καλά και μείνουν με το ζουμί τους. Ρίχνουμε το κρασί και το αλάτι και τα σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμη.  Σερβίρουμε το φαγητό κρύο. Την επόμενη μέρα είναι πιο νόστιμο. Το συνοδεύουμε αν θέλουμε με ρύζι.


Χοχλιοί μπουρμπουριστοί

ΥΛΙΚΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ:

300 γρ. χοχλιοί
2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
50 γρ. ελαιόλαδο
αλεύρι
Χοντρό θαλασσινό αλάτι
Μισό φλιτζάνι παλαιωμένο ξίδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε τους χοχλιούς σε μία λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέσα για μισή ώρα μέχρι να ξυπνήσουν (να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους). Τους ξεχωρίζουμε εάν έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Πετάμε όσους δεν έχουν βγάλει το κεφάλι τους. Ζεματάμε τους χοχλιούς για μερικά λεπτά σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει και λίγο ξύδι και φύλλα δάφνης. Τους στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία άλλες 3 φορές. Τους αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και αλευρώνουμε ελαφρά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο πολύ καλά σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε τους στραγγισμένους χοχλιούς και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο. Όταν οι χοχλιοί αρχίσουν να βράζουν στο τηγάνι τους και το κέλυφος τους να χτυπά και να κάνει ένα χαρακτηριστικό θόρυβο (να μπουρμπουρίζουν), σβήνουμε με ξύδι και, αφού πάρουν μια καλή βράση , κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και τους σερβίρουμε σε πιάτα.